HAMERS

HAMERS

Modelleren
Doordat de hamers tijdens het spelen telkens de metalen snaren aanslaan wordt de vilt van de hamerkop steeds harder en krijgt deze inkepingen. Daarom is het belangrijk dat de hamerkop regelmatig opnieuw aangepast wordt op de snaren. Bij inkepingen wordt de hamerkop lichtjes geschuurd zodat het contact met de snaren verbeterd wordt. Bij diepe inkepingen raden wij het schuren af omdat ook het gewicht van de hamerkop verandert. Nieuwe hamerkoppen plaatsen of herbevilten naar het origineel is dan de oplossing.
Intoneren
Als een piano te scherp , te hard te zacht of te luid is wat betreft klankeigenschappen, kan een technicus de hamer “aanpassen” door middel van intoneernaalden op specifieke plaatsen in het hamervilt te steken om de viltvezels los te maken. Onze technici volgen op regelmatige basis bijscholingen bij de grote pianofabrieken voor deze uiterst delicate en gespecifieerde opdrachten.
Hamerkoppen

Hamers richten op de snaren. De standaard piano of vleugel heeft 88 toetsen. Elke toets laat 1 hamerkop bewegen. Elke hamerkop dient mooi recht op de snaren gericht te worden. Dit wordt gedaan door de richting en hoek van het kapsel te veranderen. Dit is zeer belangrijk voor het afstellen van de mechaniek en de klank.